szemeretelepi

szemeretelepi

Akadozó párbeszéd

2008. október 01. - walker

Fél évvel ezelőtt változott a kerületi Fidesz frakció vezetősége. Az új összeállítású frakcióvezetés (Lévai István Zoltán, Kőszegi János, Csabafi Róbert) elhatározta, hogy ellenzékben lévő képviselőktől némileg szokatlan módon, rendszeresen előterjesztéseket, javaslatokat készít a képviselőtestületi ülésekre. Nem egyszerű feladat ez, hiszen a többségi frakciókkal szemben mi nem támaszkodhatunk a hivatal által fizetett szakértői háttérre, azonban mégis fontosnak érezzük, hogy egyes jelentősebb kérdésben saját javaslatainkkal adjunk lehetőséget a két szembenálló fél között sokszor akadozó párbeszéd lefolytatására. 

Eddigi előterjesztéseink többek között a Külső Kerületi Körút, a Cséry telepi szennyvíziszap komposztáló, az iskolaöszevonások területén kínáltak megoldási javaslatokat. Hiába dolgoztunk azonban ezeken a javaslatokon, mert a többségben lévő szocialista-szabaddemokrata vezetés egyetlen alkalommal sem szavazta meg előterjesztéseink napirenre vételét. Vita nélkül söpörte le ezeket, jelezve, nem kíváncsi javaslatainkra, tárgyalni sem hajlandó róla. Ez a hatalmi arrogancia nem összeegyeztethető a demokrácia alapelvéivel, ezért a szeptemberi ülésen a következő interpellációt intéztük a polgármesterhez:

 

 

„A demokrácia és az önkormányzatiság arcul csapása”

 
 

Az elmúlt fél évben többször tapasztalhatta frakciónk a testületi működés során, hogy az Önök által alkotott többség nem veszi figyelembe az alapvető demokrácia szabályait, az önkormányzati működés minimumát, és az ellenzék előterjesztéseit folyamatosan figyelmen kívül hagyja.

A legutóbbi testületi ülésen immár sorrendben negyedszer fordult elő az, hogy a szocialista frakcióvezető javaslatára az általunk előterjesztett napirendi pontról még tárgyalni sem voltak hajlandóak. Ily módon javaslatainkat annak érdemi megfontolása, vitája nélkül utasítják el.

Mi ez, ha nem a demokratikus szabályok minimumának az asztal alá söprése!

Véleményünk szerint ez a gyakorlat nem méltó az önkormányzatisághoz, felháborító, hogy az egyéni körzetek többségének mandátumát elnyerő ellenzéki képviselők által előterjesztett javaslatokról így döntenek, még csak a vélemények ütköztetésére sem adnak lehetőséget.

 

 

Polgármester Úr!

 

Szerintünk ez a demokratikus működés arcul csapása, és Ön ehhez az eljáráshoz asszisztál?

Hogyan tudnak Önök szembenézni azokkal a lakosokkal akik jóvoltából frakciónk javaslatokat fogalmaz meg előterjesztések formájában, hiszen Önök azzal, hogy tárgyalásra  sem méltatják, a kerületi emberek ellen cselekednek.

 

Mindezek alapján az alábbi kérdésekre várom válaszát:

 

  • Miért nem veszik figyelembe és miért nem adnak lehetőséget az utóbbi hónapokban az ellenzék javaslatainak megvitatására?
  • Véleménye szerint ez megfelel az önkormányzatiság alapelveinek?
  •  Van-e esély arra, hogy változtatnak ezen a hozzáálláson, és belátják hogy az érdemi párbeszédre szükség van a kerület érdekében?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemeretelepi.blog.hu/api/trackback/id/tr97700463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása