szemeretelepi

szemeretelepi

Mire jut pénz és mire nem a XVIII. kerületben?

2007. augusztus 24. - walker
Miközben egyre kevesebb pénzt költ az önkormányzat közfeladatainak ellátására, iskolákat von össze, csak az idén 70 pedagógus álláshelyet szüntet meg,  "költséghatékonyabb működés érdekében" Kft-vé alakítja az Egészségügyi Szolgálatot (SzTK), más területen igen nagyvonalúan bánik a pénzeszközeivel.
Ki tudja miért például, jelenleg négy jól fizetett alpolgármester tevékenykedik a hivatalban, a korábbi három helyett. Németországtól Bulgárián át Tadzsikisztánig, egymást érik a testvárvárosi és kultúrális kapcsolatok építését célzó látogatások, ugyancsak nem kevés pénzért. A legarcpirítóbb példa mégis az, ahogyan a megszorítások idején saját képviselőinek zsebét igyekszik tömni a kerületet jelenleg irányító MSzP- SzDSz páros.
A képmutatás iskolapéldája az alkalmazott módszer:
Előzmények:
A kormánykoalíció bejelenti, hogy csökkenti az önkormányzati képviselők fizetését, és ezt valóban meg is teszi, íly módon egy átlagos képviselői illetmény kb 140 000 Ft-ról havi 100 000 Ft-ra csökken. Kezdjük magunkon a spórolást, indokolja miniszterelnök. Kár, hogy a parlamenti képviselőkre ez már nem vonatkozik, csupán az önkormányzatiakra, ahol tudvalevőleg 2006 őszén a legtöbb helyen a Fidesz képviselői győztek. (Kivéve szegény jobb sorsra érdemes XVIII. kerületet.)
A helyi megoldás:
Az önkormányzati képviselők illetménye általában két tevékenységből származik, úgy mint képviselői munkáért, illetve bizottsági tagságért járó illetmény. E kettőből adódik a fennt említett összeg. Ezek mellet az önkormányzat által üzemeltetett vállakozások felügyelő bizottságaiba (önkormányzati Kht-k, Kft-k) delegálhatnak képviselőket a pártok. A korábbi gyakorlat szerint 3-6 fős felügyelő bizottságok voltak szerény díjazásért.
Nos, ezeknek a bizottságoknak a létszámát és tagjainak fizetését emelte meg jócskán megalakulása után a magát szocialistának nevező többség, majd jól megtömte ezeket saját képviselőivel. Nem egy képviselőjüknek több bizottsági hely is jutott, így jövedelmük nem hogy csökkent volna, de jócskán emelkedett. Az így kiosztott pénzek összege vetekszik a képviselői fizetéssel, miközben a két munka, feladatait tekintve, nem említhető egy napon.
Üvegzseb, óh.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemeretelepi.blog.hu/api/trackback/id/tr27152505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása