szemeretelepi

szemeretelepi

Mi lesz veled Pitagorasz Iskola?

2007. július 03. - walker

Június közepén vált ismertté az önkormányzat azon szándéka, hogy a Pitagorasz Iskolát a Kassa Iskola tagintézményévé kívánja tenni. Tette mindezt annak ellenére, hogy az iskola 80 éves fennállásának ünnepségsorozatán polgármesterünk még a kerület egyik nagy értékének nevezte az iskolát.

"Lassan mondom, nem lesz gázáremelés"

Egy hónappal ezelőtt interpellációban kérdeztem meg a polgármestert mi a jövőbeni szándék az iskolával. A válaszban Mester László azt közölte hosszú távon fenn kívánják tartani a Pitagoraszt.

"Lassan mondom, nem lesz gázáremelés"

A döntést úgy hozták meg, hogy sem az érdekelt iskolák vezetőinek sem az ellenzéki képviselők ellenérveit nem vették figyelembe. Egyetlen szempont lebegett a szocialista-szabaddemokrata képviselők szeme előtt: racionalizálni kell. Magyarul spórolni, mert az állam a jövő évtől 30%-al kevesebb pénzt ad az alapfokú oktatásra az önkormányzatoknak.

"Stabil és nagy a jőlét"

A 2007. július 3-i testületi úlésen csupán annyi engedményt sikerült kicsikarni, hogy a tagintézménnyé válás nem idén szeptembertől, hanem csak 2008-tól valősul meg. Ugyanilyen döntés született egyébként a Pestszentimrei Ady és Kastélydombi iskolák esetében is.

A tagintézménnyé válás egyébként jelentős megtakarítást nem ígér, hiszen csupán egyetlen igzgatói pótlék megvonásával jár. Éves szinten ez kb. félmillió forintot jelent. Ennél többet csak tanulócsoportok összevonásával lehetne megtakarítani, erre azonban a két iskola pedagógiai programjainak eltérése miatt nem kerülhet sor. A kimondott szándékok szerint nem is akarnak átcsoportosítani tanulókat az egyik iskolából a másikba az osztályok optimális feltöltöttségének érdekében, csak a beiskolázásnál lesznek erre tekintettel. Ez azonban már négy éve gyakorlat a Kassa és Pitagorasz együttműködésében, ezért nem kéne tagintézménnyé tenni! 

Mi indokolja akkor a mostani döntést? Véleményem szerint a négy évvel korábbi eseményekből kel kiindulni. Akkor is a két iskola összevonása volt az önkormányzat szándéka, amely aztán szoros együttműködéssé szelidült a lakossági ellenállás következtében. Meghatározták azt is, hogy csupán évente egy osztály indulhat a Pitagoraszban. Az a bizonytalanság amelyet akkor keltettek nem volt következmények nélküli. Ettől kezdve a szülők nem látták biztosítva az iskola jövőjét, egyre többen döntöttek úgy más, biztosabb jövőjű iskolába viszik gyermeküket. A szándék most is ugyanez, bizonytalanságot kelteni, a beíratkozókat a nagy iskolák felé terelni, a kicsiket elsorvasztani és senkinek ne legyen illúziója, végső soron bezárni. Bezárni ha hagyjuk.

Mit tehetünk ellene? A legfőbb fegyver, hogy minden nyomásgyakorlás ellenére ragaszkodunk iskolánkhoz szavakban, tettekben és leginkább a beíratkozás során. Ha elegendő beíratkozó lesz minden évben az iskolában akkor biztosított a fennmaradás. Kerületünk egyik legfőbb vonzerejét jelentik a Pitagoraszhoz hasonló kisiskolák, ahol szinte minden nevelő és diák ismeri egymást. Nem lehet cél a XXI. században nagy mammutiskolák létrehozása, ahol a nevelő oktató tevékenység személytelenné, iparszerűvé válik. Ragaszkodjunk értékeinkhez.

 Mondja el Ön is véleményét. Hozzászólásokat a lap alján lévő "Szólj hozzá" linkre kattintva lehet létrehozni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemeretelepi.blog.hu/api/trackback/id/tr70111138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása