szemeretelepi

szemeretelepi

Interpelláciió az önkormányzati feladatok kiszámíthatóbb elvégzése érdekében

2008. március 17. - walker

Interpelláció Dr. Mester László Polgármester Úrhoz

 

Az önkormányzati feladatok kiszámíthatóbb elvégzése érdekében

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Önkormányzatunk egyik leginkább szembetűnő, a lakókat is élénken foglalkoztató tevékenysége az út és járdaburkolatok rendbentartása, valamint ezzel összefüggésben a csapadékvíz elvezetése. Sok ezzel kapcsolatos panasz érkezik hozzám, melyeket vállalt kötelezettségemnek megfelelően továbbítok az illetékes alpolgármesternek, illetve közvetlenül a Városüzemeltetési Kht-nak.

Igyekszem a hozzám érkező kéréseket indokoltságuk szerint rangsorolni, ennek megfelelően szorgalmazni azok elvégzését.

Sajnos többször kellett tapasztalnom - leginkább a járdajavítások, építések  tekintetében - hogy nem a legszükségesebb munkák kerültek elvégzésre, ugyanakkor rendkívül balesetveszélyes szakaszok javítása késik. Nyilvánvalóan elsődlegesen a Városüzemeltető Kht feladata a beérkezett igények rangsorolása, nem kívánom ezen kompetenciájukat kétségbe vonni, azonban bármennyire is igyekeznek, nem rendelkeznek mindig naprakész információval a legégetőbb gondok tekintetében. Nyilvánvalóan jobb információáramlásra lenne szükség a Kht és a körzet képviselője között. Magam részéről ezen úgy próbálok javítani, hogy a tudomásomra jutott megoldandó problémákat továbbítom a Kht felé. Egyenlőre azonban az információ sajnos csak egy irányba halad, pedig véleményem szerint az érintett képviselőnek mindenképen előre tudnia kellene a körzetében várható munkálatokról, így tudná tájékoztatni az érintett lakosságot. Ezzel szemben gyakran csupán a munkák meglepetésszerű kezdetét konstatálhatjuk.

 

A helyzet átláthatósága tekintetében sajnos tovább rontotta a helyzetet az idei költségvetés tervezetének azon hiányossága, hogy csupán keretösszegben határozza meg az elvégzendő munkákra fordítható összeget. A tavalyi év folyamán a költségvetés tervezésekor legalább kijelölésre kerültek a körzetekben elvégzendő járdaépítések, javítások. Sajnos az idei év e tekintetben visszalépés. Így fordulhat elő, hogy a költségvetés következő tárgyalásáig nem tudjuk mire költi a Kht a számára e célra megszavazott 900 millió Ft feletti keretösszeget. Gyakorlatilag négy hónapon keresztül sem a körzet képviselője, sem a lakosság nem tudja hol, mikor és mit csinál a Kht az érintett területen.

Reméltem, hogy a Kht új internetes honlapja jobb eligazodást tesz lehetővé a munkálatok ütemezése tekintetében, azonban csalódnom kellett. Bár vannak információk az elvégzett feladatokkal kapcsolatban, a jövőre nézve nem sok olvasható a honlapon.

 

A várható munkálatok kiszámíthatatlanságát panaszolta egyik lakótársam is az elmúlt héten, mikor megmutatta 2006 óta miként próbálta elérni, hogy a házát rendszeresen elöntő csapadékvíz elvezetését az önkormányzat megoldja. Bár a Városüzemeltetés 2007 szeptemberére igérte a munka elvégzését erre a mai napig nem került sor. ( Az üggyel kapcsolatos levelezés másolata mellékelve.) Sajnos az itt rendszeresen összegyűlő csapadékvíz hatására mára a járdaburkolat is oly mértékben megsüllyedt, hogy annak felújítása is elkerülhetetlen.

 

A leírtak ismeretében a következőkre kérem Polgármester Úr válaszát:

 

Miért hiányzik az idei költségvetésből az út, járdajavítások és építések utcákra meghatározott listája? Várható-e, hogy a jövőben visszatér a korábbi gyakorlathoz, mely ezeket az adatokat tartalmazta?

 

Feltételezem van a Városüzemeltető Kht-nak sorrendiséget tartalmazó listája az általa elvégzendő munkákról. Miért nem nyilvános ez a lista, amiből a lakók is, képviselők is láthatnák várhatóan mikor kerül sor az általuk kért munka elvégzésére?

 

Miért nem kerül ez az információ is fel az említett honlapra?

 

Általános jelenség-e, hogy nem tájékoztatják a körzet megválasztott képviselőjét olyan jelentősebb munkák megkezdése előtt sem, mint például egy tornaterem építése, ahogy ez a körzetemben előfordult? (Már csak hab a tortán, hogy az iskola tornaterem gondjának megoldását megválasztásom óta mindig hangsúlyosan kértem, ennek ellenére nem informáltak az építkezés kezdetéről.) Van-e akadálya annak, hogy az érintett körzet képviselője legalább egy E-mail üzenetet kapjon a körzetében várható munkák elkezdése előtt?

 

Mikorra várható a Szitnya utca Ipolyság utca kereszteződésének csapadékvíz gondjának megoldása?

 

Várom megtisztelő válaszát,

 

Tisztelettel,

 

2008-03-16                                        …………………..

Kőszegi János

10. vk

A bejegyzés trackback címe:

https://szemeretelepi.blog.hu/api/trackback/id/tr14406868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása